Πρέσβυς του Ε.Κ. – Infopoint

Το ΜΣΜ σχολείο Πρέσβυς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2021-2022

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης είναι από το Σεπτέμβριο 2021, ένα από τα 90 σχολεία της Ελλάδας που συμμετέχουν στο έργο EPAS “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2021-2022”.
Έτσι, ξεκινά δράσεις (επιμορφωτικές ημερίδες, εργαστήρια, επισκέψεις κ.ά) σχετικές με τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, στις οποίες θα συμμετάσχουν μαθητές των τάξεων του Λυκείου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων θα αναρτάται και θα ενημερώνεται μέχρι το τέλος του προγράμματος (Μάϊος 2022) σε αυτή τη σελίδα. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση, στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ημερολόγιο δράσεων

Ημερομηνία

Δραστηριότητα

Τρίτη 5/10/2021

Σχηματισμός της ομάδας των 15 μαθητών και 6 εκπαιδευτικών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πέμπτη 7/10/2021

Καθαρισμός παραλίας στα πλαίσια του προγράμματος “in action for a better world”.

Παρασκευή 29/10/2021

Δημιουργία ψηφιακού Infopoint (παρούσα σελίδα).

Τετάρτη 3/11/2021

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διαχείριση του προγράμματος για το σχολείο. Συμμετέχουν οι 6 εκπαιδευτικοί του σχολείου (Βαλάση Λουκία, Κατσαρού Αναστασία, Κολοκούρη Χριστοφύλη, Κουκουλάς Ευστάθιος, Περδίκα Ελένη, Τριχόπουλος Γεώργιος) σε εξ αποστασεως εκπαίδευση, από το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. Ώρα: 09:00 – 18:00.

Πέμπτη 18/11/2021

Ομάδα μαθητών του σχολείου με τον εκπαιδευτικό κο Κουκουλά Ευστάθιο, σχεδιάζουν επιτραπέζιο παιχνιδι με θέμα τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού

2-5 Δεκεμβρίου 2021

Παρακολούθηση τριών webinars από την πλατφόρμα του προγράμματος epas, από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

8 Φεβρουαρίου 2021

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με ευαίσθητα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποίησε Διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεταναστευτικό Ζήτημα σήμερα”. Στη συζήτηση συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης: Καθ. Στέλιος Περράκης, Επ. Καθ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Άγης Τερζίδης, Αναστάσιος Υφαντής, Χριστίνα Ψαρρά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Παναγιώτης Γρηγορίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Europe Direct Βορείου Αιγαίου. Οι θεματικές γύρω από τις οποίες κινήθηκε η συζήτηση ήταν το Μεταναστευτικό Ζήτημα σε σχέση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, την Ιατρική των Καταστροφών, τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις Υπηρεσίες υγείας και την Κοινωνική Προστασία.

16 Φεβρουαρίου 2022

Επίσκεψη στην έδρα του Europe Direct Βορείου Αιγαίου από ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνάντηση και συζήτηση με τον κο Παναγιώτη Γρηγορίου, επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου.

Επίσκεψη στο Europe Direct Βορείου Αιγαίου

23 Φεβρουαρίου 2022

Ομιλία – συζήτηση για το μέλλον των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube και στο τέλος της, μαθητές θα παίξουν τον “Ύμνο στη χαρά” του L.V. Beethoven. Η εκδήλωση έχει καταγραφεί στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ζωντανά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

8 Μαρτίου 2022 – Ημέρα της Γυναίκας

Ομιλία – συζήτηση για την έμφυλη βία. Η έμφυλη βία κατά των αιτούσων άσυλο στο camp του Καρά Τεπέ. Καλεσμένη ομιλήτρια η νομικός Ειρήνη Σαμαρά.

Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου 2022

8 Μαρτίου 2022

Εκδήλωση για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Οι μαθητές μιας τάξης φέρνουν προσωπικά αντικείμενα και διηγούνται την ιστορία τους.

Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουμε και ορίζουμε τον εαυτό μας ενδέχεται να έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, για παράδειγμα στη σύνδεσή μας με την οικογένεια ή τη γειτονιά μας. Το ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και τις περιόδους της ζωής μας. Οι μαθητές παίζουν, σε μια δραστηριοτητα στο πλαίσιο του προγράμματος για το Ευρωπαικο Κοινοβούλιο.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Συμμετοχή στο Euroscola. Οι μαθητές του ΜΣΜ σε ζωντανή σύνδεση με την αίθουσα του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν στη συζήτηση και έθεσαν ερωτήματα.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

“Οι νέοι στα νησιά: Ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες”. Διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, με συμμετοχή Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων και μαθητών.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Αποστολή του επιτραπέζιου παιχνιδιού “Το παιχνίδι της επιρροής” στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Αφηγηματικού Παιχνιδιού, από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Καθαρισμός παραλίας Αγίου Ισιδώρου – Πλωμαρίου. Στον καθαρισμό συμμετείχαν 11 καθηγητές και 73 μαθητές οι οποίοι εθελοντικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Τα σκουπίδια που συλλέχθηκαν ήταν κυρίως πλαστικά μπουκάλια και καπάκια αλλά και σύρματα, αλουμινένια τενεκεδάκια μέχρι και φθαρμένα υποδήματα. Ο δράση αυτή αποτελεί κομμάτι ενός σχεδιασμού  προηγούμενων περιβαλλοντικών δράσεων και έδωσε τη χαρά της συμμετοχής στους μαθητές και την αίσθηση της συνέχειας για την επίτευξη του τελικού στόχου για ένα καλύτερο, καθαρότερο περιβάλλον.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ημέρα της Ευρώπης. Πολλαπλές δράσεις για την ημέρα της Ευρώπης!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Γυναίκες και έμφυλη βία.

Η ιδέα στηρίζεται στο κίνημα me too-δημοσιοποίηση διαφόρων κακοποιήσεων από τα ίδια τα θύματα μέσα από λογοτεχνικά και θεατρικά έργα. Κάθε μαθήτρια / ηρωίδα δημιούργησε τον δικό της μονόλογο που έπειτα πλαισιώθηκε από δύο άλλους χαρακτήρες τον Στέφανο και τη Ζωή , με στόχο να δημιουργηθεί ένα θεατρικό κείμενο που το ονομάσαμε «Ζωή».  Έτσι, υπάρχουν οι ακόλουθοι χαρακτήρες: η Αντιγόνη του Σοφοκλή (μαθήτρια: Βασιλική Μπάλιακα), η Στέλλα από τη Στέλλα Βιολάντη του Ξενόπουλου (μαθήτρια: Μιχαηλία Αργυρίου), η Νύφη από τα Ματωμένα Στέφανα του Φ. Γκ. Λόρκα (μαθήτρια: Ελένη Ελευθερίου) , ο Στέφανος (μαθητής: Σάββας Φωτεινός) εμπνευσμένος ρόλος από τον συγγραφέα  των τριών  βιβλίων Δώρο 1, Δώρο 2, ο Κάπταιν του Στέφανου Ξενάκη και τέλος η Ζωή (μαθήτρια: Μαρία Χαρά Χριστοπούλου) μια σύγχρονη γυναίκα που το όνομά της και ο ρόλος της μέσα στο θεατρικό κείμενο έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Έτσι, οι μαθητές συνεργάστηκαν με το θεατρικό σύνολο και άλλους μαθητές του σχολείου, με τη θεατρική ομάδα «Άστεγοι» για τα κοστούμια και με την βοήθεια της κας Κατσαρού και της κας Κολοκούρη , δημιουργήθηκε ένα μονόπρακτο που όπως αναφέραμε παραπάνω ονομάστηκε «Ζωή». Στα πλαίσια του προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βιντεοσκοπήθηκε από τον μαθητή της γ Γυμνασίου  Ιωάννη Βασιλείου, ο οποίος επιμελήθηκε και δημιούργησε ένα μοναδικό βίντεο το οποίο κατατέθηκε στη πλατφόρμα του προγράμματος.

Το μονόπρακτο «Ζωή» θα παρουσιαστεί τη Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 στις 11 π.μ. με 11:30  π.μ. στο χώρο του Μουσικού σχολείου. Οι μαθήτριες   θα παρουσιάσουν τις ιστορίες τους μέσα από το θεατρικό κείμενο και έπειτα οι μαθητές/κοινό του σχολείου θα μπορέσουν να γνωρίσουν τις ηρωίδες από κοντά και να τους θέσουν ερωτήσεις με βάση την ιδέα της «ζωντανής βιβλιοθήκης», όπου οι μαθήτριες θα συνομιλούν με το κοινό υποδυόμενες τις ηρωίδες των έργων.