Στη σελίδα περιγράφονται οι δράσεις του σχολείου σε σχέση με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, από την πιο πρόσφατη προς την παλαιότερη.
The music connecting the people in Europe – Erasmus+ KA121, Thomas Mann Schule, Λούμπεκ Γερμανία, 20 – 26 Μαρτίου 2023
Με σύνθημα “The music connecting the people in Europe”, η αποστολή του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ) στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαΐκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 και
εκπαιδευτικής εκδρομής, ταξίδεψε στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας Λούμπεκ, προκειμένου να επισκεφθεί το σχολείο Thomas Mann.
Ένα 28μελές μουσικό επιτελείο αποτελούμενο από μαθητές των μουσικών συνόλων της Σύγχρονης και Παραδοσιακής μουσικής καθώς και από καθηγητές του σχολείου μας, ταξίδεψε από το νησί μας στις 20 Μαρτίου με όχημα τον μουσικό πλούτο της Ελλάδας, έχοντας ως κύριο σκοπό την ένωση των δύο πολιτισμών, της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν σ’ ένα καθημερινό πλαίσιο βιωματικών δραστηριοτήτων καλλιτεχνικού, γνωστικού και κοινωνικού περιεχομένου. Κορωνίδα των δράσεων, ήταν η πραγματοποίηση της συναυλίας των δύο σχολείων στις 25
Μαρτίου,την ημέρα της εθνικής μας επετείου, στη δημοφιλή εκκλησία St. Philippus, που αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Μουσικές με άρωμα Ελλάδας και σε κλίμα μυσταγωγίας
χαρακτήριζαν την συναυλία στο ναό, ξεκινώντας από την εμφάνιση του συνόλου Bajazzo του σχολείου Thomas-Mann και την ερμηνεία ενός κλασικού κομματιού από μαθητή του σχολείου ΜΣΜ
στο πιάνο. Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση του ελληνικού εθίμου του γάμου από την Παραδοσιακή ορχήστρα και τέλος, πήρε τη σκυτάλη η ορχήστρα της Σύγχρονης μουσικής για να κλείσει την συναυλία με ορχηστρικούς σκοπούς και τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Η συναυλία αυτή επισφράγισε την φιλία και την συνεργασία των δύο σχολείων για μελλοντικές δράσεις, που θα διέπονται από τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού θεσμού. Το Μουσικό Σχολείο
Μυτιλήνης απευθύνει δημοσίως τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την αγάπη και την οικονομική στήριξη που μας προσέφερε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποστολή του ταξιδιού.




Following Sappho´s footsteps: a musical connection between Lesvos and Sicily – Erasmus+ ΚΑ121 – Μάρτιος 2023
Από 11 έως 18 Μαρτίου έλαβε χώρα η μουσική συνάντηση-σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης με το Istituto Comprensivo Alí Terme – Scuola ad indirizzo musicale. Έξι μαθητές της Γ’ γυμνασίου και 2 συνοδοί καθηγήτριες ταξίδεψαν στο Alí Terme της Σικελίας, όπου επισκέφτηκαν σχολεία που λειτουργούν στους δήμους Alí, Alí Terme, Nizza, Fiumedinisi και Scaletta Zanclea και αποτελούν συνολικά το Istituto Comprensivo Alí Terme και είχαν τη δυνατότητα, μέσω της ενεργού συμμετοχής τους σε μαθήματα μουσικών οργάνων και πρόβες μουσικών συνόλων, να διερευνήσουν βιωματικά εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση δεξιοτήτων, ειδικά στον τομέα της μουσικής.
Παράλληλα, χάρη στις περιηγήσεις σε αρκετά μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου υποδοχής στον ρόλο του ξεναγού, οι μαθητές του ΜΣΜ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της Σικελίας και τους στενούς δεσμούς της με την Ελλάδα.
Η σύμπραξη των μαθητών των δυο σχολείων ολοκληρώθηκε με μια αποχαιρετιστήρια συναυλία με τίτλο “Arrivederci ragazzi”, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στη Nizza. Συγκινητική ήταν η φιλοξενία και η συνεχής παρουσία του διοικητικού προσωπικού, αλλά και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Η μουσική, αλλά και οι γλωσσικές δεξιότητες επικοινωνίας που ενεργοποιήθηκαν, επέτρεψαν να ξεπεραστούν όλα τα όρια και τα εμπόδια και ενεργοποίησαν τη διάθεση κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης, παρακινώντας όλους, καθηγητές και μαθητές, να εστιάσουν στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ως ένα σημαντικό παράγοντα σκέψης και εμπειρίας του σχολείου, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών στο άμεσο μέλλον.




Cultivating the European Identity through music – Erasmus+ KA121 – Ελληνικό Γυμνάσιο Νυρεμβέργης, 1 – 6 Μαρτίου 2023
Εκπαιδευτικοί και ομάδα μαθητών των μουσικών συνόλων της Ευρωπαΐκής Ορχήστρας και Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαΐκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 με τίτλο “Cultivating the European Identity through music”, συμμετείχαν στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας (Private Volksschule der Republik Griechenland in Nbg), το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στον πολιτιστικό πολυχώρο Hubertussaal στις 8:00 μ.μ.
Στην παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμπραξη χορωδιακού και ορχηστρικού συνόλου του Ελληνικού Γυμνασίου της Νυρεμβέργης και του ΜΣΜ καθώς και δύο επαγγελματιών μουσικών της ελληνικής κοινότητας της Νυρεμβέργης.
Η συναυλία η οποία είχε τον τίτλο “Μίκης Θεοδωράκης: Ο Προμηθέας της ποίησης” αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη το έργο του οποίου θα χαρακτηριζόταν γέφυρα ανάμεσα στην ποίηση και τη μουσική αφού ο συνθέτης έχει μελοποιήσει ποιήματα των μεγαλύτερων ελλήνων ποιητών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της συναυλίας αυτής, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο είναι εμπλουτισμένο από τους αγώνες για τη Δημοκρατία, σε δύσκολες για την Ελλάδα εποχές, ενώ είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια βιωματική εικόνα για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα ελληνογερμανικό σχολείο και να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους στο επίπεδο του Ευρωπαίου πολίτη καθώς δραστηριοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε γνωστικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες.
Public Speaking with Humour and Comedy for Teachers and Educators – Erasmus+ KA1 – Νοέμβριος Δεκέμβριος 2022.
Το διάστημα 28 Νοεμβρίου 2022 έως 3 Δεκεμβρίου 2022 έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το σεμινάριο με τίτλο “Public Speaking with Humour and Comedy for Teachers and Educators”, με βασικό θέμα την ανάπτυξη τεχνικών για την αποδοτικότερη επαφή με κοινό, έχοντας ως κύριο εργαλείο προσέγγισης το χιούμορ και την κωμωδία. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί (με αλφαβητική σειρά) Γιαννακοπούλου Μαρία, Καραγιάννη Κωνσταντίνα, Κατσαρού Αναστασία, Τριχόπουλος Γεώργιος. Στις 6 ημέρες του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν πολλές προσεγγίσεις ως προς το θέμα, έγιναν βιωματικές ασκήσεις, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος εκμάθησης από ομοτίμους (peer learning) και στο τέλος έγινε ανατροφοδότηση και αξιολόγηση των πρακτικών.




Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022: Παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ στους εκπαιδευτικούς του ΜΣΜ.
Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning – Erasmus+ KA1 – Σεπτέμβριος 2022
Το διάστημα 5-10 Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα στη Φλωρεντία πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο “Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning”. Η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Δουκάκη Ελένη, κλ. ΠΕ02, που συμμετείχε σε αυτό, είχε την ευκαιρία να λάβει γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση μιας αποτελεσματικής τάξης, στην οποία ενθαρρύνεται η συμμετοχή και η μάθηση, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να καλλιεργήσουν ένα μαθητοκεντρικό περιβάλλον, στο οποίο υποστηρίζεται τόσο η αυτονομία, όσο και η συνεργασία των μαθητών. Οι προσεγγίσεις με επίκεντρο τους μαθητές στόχευαν στην εφαρμογή νέων ιδεών και καινοτομιών στη σχολική τάξη.
Συγκεκριμένα, έγινε ανάλυση της μαθητοκεντρικής μάθησης και συζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία. Επίσης, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τεχνικές διαχείρισης προβληματικής συμπεριφοράς στη σχολική τάξη. Ενημερώθηκαν για καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία, όπως αυτή της “αναποδογυρισμένης” τάξης, όπου εδώ όλοι εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία ακολουθώντας το δικό τους ρυθμό. Συζητήθηκαν η μάθηση Task-Based Learning και η Project-Based Learning, ενώ αναδείχθηκε ο τρόπος υποβολής διερευνητικών ερωτήσεων για την υλοποίηση αυτών των προσεγγίσεων. Τέλος, μελετήθηκαν τρόποι αξιολόγησης, ανατροφοδότησης και αυτοαξιολόγησης.








Europeans Sharing Views 2022 – Φεβρουάριος 2022
Το διάστημα 26 Φεβρουαρίου 2022 – 5 Μαρτίου 2022, τέσσερις εκπαιδευτικοί του ΜΣΜ (Καραγιάννη Κωνσταντίνα, Κατσαρού Αναστασία, Κρητικός Παναγιώτης, Τριχόπουλος Γιώργος), ταξίδεψαν στην Almada της Πορτογαλίας συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Europeans Sharing Views 2022”. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου με κωδικό
2020-EL-01-KA101-078616
και τίτλο “ECHO – Expanding Cultural HOrizons in MSM”. Στο έργο οι εκπαιδευτικοί καταρτίστηκαν στη χρήση πολυμέσων (βίντεο, φωτογραφιών και ήχων) στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά παράλληλα, γνώρισαν από κοντά διάφορα πολιτιστικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής που επισκέφτηκαν. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους εκεί, παρουσίασαν το σχολείο τους και μίλησαν για το μέρος από όπου ξεκίνησαν:
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (μπλε και κόκκινη ομάδα) και δημιούργησαν με συναδέλφους άλλων χωρών μικρές ταινίες με θέμα την ειρήνη. Χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό DaVinci Resolve:
Μετά την επιστροφή τους, παρουσίασαν το έργο στους εκπαιδευτικούς του ΜΣΜ.
Σε συνεργασία με το σύλλογο καθηγητών Αγγλικής φιλολογίας του Νομού Λέσβου (ΚΑΛΕΣΜΑ), παρουσίασαν το έργο σε καθηγητές Αγγλικών, σε αίθουσα του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης: