Σχολείο Πρέσβυς του ΕΚ – Infopoint 2022-2023

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα EPAS “Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ”, με δράσεις που θα διαρκέσουν όλο το σχολικό έτος, από μία ομάδα 12 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή προκύπτει μετά και από τη μεγάλη επιτυχία και διάκριση του σχολείου πανελλαδικά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος!

10 Οκτωβρίου 2022

Σχηματίστηκε η ομάδα 12 μαθητών, υπό την εποπτεία 5 εκπαιδευτικών – συντονιστών του έργου.

15 Οκτωβρίου 2022

Δημιουργείται το φυσικό info point σε εμφανές σημείο του σχολείου.

3 Νοεμβρίου 2022

Συμμετοχή 5 εκπαιδευτικών του ΜΣΜ στην ημερίδα EPAS και συνομιλία με Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του ΕΚ στην Ελλάδα και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

16 Δεκεμβρίου 2022

Μαθητές-/τριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης βραβεύτηκαν στο 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Επιτραπέζιου και Αφηγηματικού παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ, Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, για το επιτραπέζιο παιχνίδι «Το παιχνίδι της επιρροής».
Η βράβευση των μαθητών-/τριών πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη και του Προέδρου του ΕΚΟΜΕ κ. Π. Κουάνη, κατά τη διάρκεια του τριήμερου εκδηλώσεων με τίτλο «Παίζω, Ανακαλύπτω, Δημιουργώ» που διοργανώθηκε από το
ΕΚΟΜΕ σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με σκοπό οι εκπαιδευτικές ομάδες των οποίων βραβεύτηκαν τα πρώτα δύο χρόνια του Διαγωνισμού, να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να παραλάβουν τα αναμνηστικά διπλώματα τους.
Το «παιχνίδι της επιρροής» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Epas κατά το σχολικό έτος 2021-2022, για το οποίο υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κ. Κατσαρού Αναστασία. Να υπενθυμίσουμε ότι το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στη δημιουργία του επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι η Αναγνώστου Αγγελική, Δάλα Βαρβάρα, η Γούτου Δανάη, η Κατσανεβάκη Μαρία και η Μπάλιακα Βασιλική.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του επιτραπέζιου παιχνιδιού που
πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητριών έγινε υπό την επίβλεψη και την εμψύχωση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Κουκουλά Ευστάθιου καθώς και τη βοηθό καθηγήτρια κ. Κατσαρού Αναστασία.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την οικονομική ενίσχυση καθώς και το Πρακτορείο Τουρισμού Aeolian για τη βοήθεια τους, που μας επέτρεψαν να συμμετέχουμε στην τελετή βράβευσης.

26 Ιανουαρίου 2023

Euroscola: Συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, ζωντανά στη συζήτηση του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

22 Φεβρουαρίου 2023

Παρουσίαση στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης με θέμα τους Υγροτόπους της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Λέσβου, από τον Μιχάλη Μπάκα, Περιβαλλοντολόγο, μέλος της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο Φεβρουάριος είναι μήνας υγροτόπων, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, και στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται ενημερωτικές διαλέξεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Oι υγρότοποι, είναι και από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς χάνονται με ρυθμούς τρεις φορές ταχύτερους από ότι τα δάση ενώ υπολογίζεται ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχει χαθεί το 30% των υγροτόπων παγκοσμίως. Κατά την παρουσίαση οι μαθητές/ριες γνώρισαν τους υγροτόπους της Λέσβου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με φωτογραφίες από τη χλωρίδα και πανίδα τους αλλά και τις απειλές που δέχονται. Η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη θέση με τους περισσότερους και μεγαλύτερος υγροτόπους από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οι υγρότοποι συμβάλουν στη διατήρηση σημαντικών οικολογικών διαδικασιών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των εδαφών, και των τοπίων μοναδικής αισθητικής αξίας. Όπως πολύ καλά ξέρουμε στη Λέσβο οι υγρότοποι περιοχές δίνουν ευκαιρίες οικοτουριστικής ανάπτυξης, συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και πόρων των οποίων η αξία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί. Ιδρυτικός στόχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η προαγωγή της ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα. Με την ίδρυση της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» εκφράζεται ο στρατηγικός στόχος για την προαγωγή έρευνας και καινοτομίας στα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, και διάχυση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική για την επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» η δημιουργία και υποστήριξη πρωτοβουλιών της ακαδημαϊκής κοινότητας και η διασύνδεση τους με την τοπική κοινωνία των νησιών του Αιγαίου.

21 Μαρτίου 2023

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης απέσπασε την πρώτη θέση για την Ελλάδα, στον Ευρωπαΐκό διαγωνισμό Καρλομάγνος, για το έτος 2023!

Το βραβείο αφορά τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με τον τίτλο “Το παιχνίδι της επιρροής”, στο οποίο εξομοιώνεται η λειτουργία του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου, με τους Αντιπροσώπους, τις Επιτροπές και τη δύναμη επιρροής που ασκούν στη διαμόρφωση των αποφάσεων για την Ευρώπη.

Εμπνευστής του παιχνιδιού είναι ο μαθηματικός Στάθης Κουκουλάς (ο οποίος πλέον υπηρετεί στο Μουσικό Σχολείο Σερρών), και στον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές Μαρία Κατσανεβάκη, Αγγελική Αναγνώστου, Βασιλική Μπάλιακα, Δανάη Γούτου, Βαρβάρα Δάλα, και η βιολόγος του ΜΣΜ, Αναστασία Κατσαρού.

Το παιχνίδι έχει ήδη κερδίσει διάκριση από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) όπου και παρουσιάστηκε στη Στέγη Ωνάση.

Την Ελλάδα και το ΜΣΜ θα εκπροσωπήσει το διάστημα 11-14 Μαΐου η κα Κατσαρού, στο Aachen της Γερμανίας, συμμετέχοντας σε ειδική τελετή κατά την οποία θα επιλεγεί ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος νικητής του διαγωνισμού σε πανευρωπαΐκό επίπεδο.

https://youth.europarl.europa.eu/more-information/charlemagne-prize/previous-winners.html

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε από το αναλυτικό έγγραφο.

5 Απριλίου 2023

Μαθαίνω, συνεργάζομαι και δρώ περιοχές Natura

Επίσκεψη στις Αλυκές Λέσβου- περιοχή Natura

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την γνωριμία με τις περιοχές Natura και την σημασία τους, στις 28/04/2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Αλυκές Λέσβου στην Καλλονή σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Οι μαθητές πραγματοποίησαν δράση εθελοντισμού καθαρισμού στην περιοχή των Κεραμιών, έκαναν παρατήρηση πουλιών, διαπίστωσαν ανθρωπογενείς επεμβάσεις που επιβαρύνουν την περιοχή, επισκέφτηκαν τις Αλυκές και έμαθαν για την διαδικασία συλλογής του αλατιού. Ευχαριστούμε τον κ. Θανάση και την πολύτιμη συνοδεία του και τις γνώσεις που μας μετέφερε.

7 Απριλίου 2023

Εκδήλωση – χοροθεατρικό δρώμενο για την Ημέρα της Γυναίκας. Μαθητές και καθηγητές του σχολείου, με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Αναστασία Κατσαρού, δημιούργησαν την παράσταση “Καμία μόνη”, η οποία αναφέρεται στην κακοποίηση και τις γυναικοκτονίες και παρουσιάστηκε στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

28 Απριλίου 2023

Καθαρισμός της παραλίας Φοινικόδασος Παμφίλων από πλαστικά και σκουπίδια, σε συνεργασία με το σύλλογο “Λέσβος χωρίς πλαστικά” και ιδιώτες – κατοίκους που έχουν υιοθετήσει το φοινικόδασος.

9 Μαΐου 2023

Ημέρα της Ευρώπης.

Στις 9/05/2022 και ώρα 10:00 π.μ το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και το Πρότυπο Γενικό λύκειο Μυτιλήνης θα πραγματοποιήσουν την τελική εκδήλωση του προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” στον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστημών, Αμφιθέατρο Α’, σε συνεργασία με το Europe Direct Β. Αιγαίου και τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γρηγορίου Παναγιώτη. Η εκδήλωση στηρίζεται στην συνεργασία των τριών σχολείων, της τοπικής κοινότητας και φορέων για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας μέσα από δράσεις που σχετίζονται με τις πολιτικές προτεραιότητες του ΕΚ .
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο ευρωβουλευτής κ. Αρβανίτης Κωνσταντίνος, ο περιβαλλοντολόγος κ. Μπάκας Μιχαήλ και ο κ. Αρσένης Σπύρος επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Σωτηρίου Ιωάννης, μέντορες του 1ου ΕΠΑΛ στην ολοκλήρωση και βελτίωση της εικονικής επιχείρησης BioVItems & V-HauteCouture.

9 Μαΐου 2023

Δράση για την Κατανόηση των Λαών

Στις 09/05/2023, παράλληλα με την παρουσίαση των δράσεων στον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  υλοποιήθηκε συνεργατική δράση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης,  του 1ου   ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με θέμα την Κατανόηση των Λαών, όπου καταστήματα της Μυτιλήνης υιοθέτησαν μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιούργησαν ένα Infopoint προβάλλοντας προϊόντα προέλευσης της συγκεκριμένης χώρας. Η δράση θα επαναληφθεί και φιλοδοξεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Η δράση άντλησε έμπνευση από ανάλογη προγενέστερη δράση του σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Agrupamento de Escolas de Arouca της Πορτογαλίας.