Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη από τις 4 Μαΐου έως τις 9 Μαΐου 2022 στην Αθήνα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων, τα οποία είχαν ως θεματικό άξονα την τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής, από μαθητές –μέλη της ευρωπαϊκής ορχήστρας και της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, που συμμετέχουν στα παραπάνω προγράμματα.

Η εκπαιδευτική εκδρομή περιλάμβανε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Περιήγηση στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • Ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, μέρος της οποίας στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος.
  • Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη.
  • Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «ο Αυτόχειρ» του Nikolai  Erdmann στο  Εθνικό θέατρο. Στην παράσταση αυτή εκτέλεσαν μουσική επί σκηνής,  ένα μικρό μουσικό σύνολο, το οποίο αποτελούνταν από τρομπόνι, κλαρίνο, κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα και ντραμ,ς καθώς και ένα φωνητικό τρίο.

Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με έναν εκ των μουσικών του μουσικού συνόλου, που εκτέλεσε κοντραμπάσο τον κ. Τίγκα Δημήτρη και να συζητήσουν μαζί του για τον καταλυτικό ρόλο της μουσικής στο θέατρο.  

  • Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό  χώρο της  Ακρόπολης  Αθηνών και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης.
  • Παρακολούθηση συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της Κρατικής  Ορχήστρας Αθηνών, η οποία παρουσίασε την 8η Συμφωνία του Anton Bruckner υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.

Να σημειωθεί, ότι οι μαθητές πριν τη συναυλία παραβρέθηκαν στην εισαγωγική ομιλία του μουσικολόγου Χαράλαμπου Γωγιού, η οποία είχε ως θέμα τη μορφή όλων των μερών της 8ης Συμφωνίας του Bruckner, προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να κατανοήσουν την περίπλοκη αρμονική και μορφολογική μουσική σκέψη του συνθέτη.

  • Παρακολούθηση της κινηματογραφικής ταινίας «Dr Strange» σε μουσική του γνωστού Αμερικάνου συνθέτη κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μουσικής Danny Elfman (στο εμπορικό κέντρο «The Mall») με αφορμή το θέμα των πολιτιστικών προγραμμάτων «Η μουσική στον κινηματογράφο».

Στόχος της δράσης αυτής ήταν οι μαθητές, να αντιληφθούν τη σχέση της μουσικής με την κινηματογραφική τέχνη.

  • Τέλος η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και την περιήγηση στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου.